Türkiye’ye karşı yıllarca bölücü terör örgütünün başı Abdullah Öcalan’ı ülkesinde barındıran, kamp yerleri veren Suriye, Türkiye’nin kararlı tutumu sonucu Abdullah Öcalan’ı sınır dışı etmişti.
O günden sonra başlayan düzelme yıllarca sürdü. Mart 2011’de Suriye’de yaşanan iç karışıklıklardan sonra Türkiye-Suriye ilişkileri de bozuldu. Komşumuz Irak ile yapılan anlaşmalarla terörle mücadele dahil olmak üzere ülkenin kalkınmasına, suyun tasarruflu kullanılmasına destek olunması için önemli adımlar atıldı. Komşularımızın toprak bütünlüğünden yana olduklarını belirten Dışişleri kaynakları, Suriye ile ilişkilerin geliştirilmesi için neler yapılması gerektiğini SÖZCÜ’ye şöyle açıkladılar:
2011 ÖNCESİNE DÖNMEK İÇİN
“Suriye’de ihtilafın baş gösterdiği Mart 2011 öncesinde ikili ilişkilerimiz birçok alanda geliştirilmiş ve bölge istikrarına katkıda bulunur düzeye ulaşmıştı. Bu dönem, halkın refahını artırmaya ve sorunlarını azaltmaya dönük politikalar sayesinde, ikili ilişkilerin emsal teşkil edecek nitelikte ilerleyebileceğini gözler önüne sermiştir. Varılan aşamada, ilişkilerin 2011 öncesine dönmesinin yolu ile ilgili maddeler şöyle:
İNSANİ YARDIMLAR SÜRECEK
– Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve birliğini muhafaza etmek üzere terör unsurlarından arındırılması,
– Suriye’nin kendi halkıyla, kendi halkının meşru talep ve beklentileri temelinde 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde gerçek bir ulusal uzlaşı sağlaması,
– Bununla bağlantılı olarak güvenli ve onurlu geri dönüşler için gerekli koşulların oluşturulması,
– İnsani yardımların kesintisiz şekilde sürmesinden geçmektedir. Bu anlayış hakim kılınıp gerçekçi yaklaşımlar hayata geçirildiği takdirde, Suriye’nin esenliğine, komşu ülkelerin güvenliğine ve bölgesel istikrara katkı sağlayabilecek adımların önü açılacaktır.”
ARA VERİLEN DEVRİYE YENİDEN BAŞLADI
Milli Savunma Bakanlığı, Suriye’de Türkiye ile Rusya arasında 5 Ekim 2023’te güvenlik nedeniyle durdurulan Birleşik Kara Devriyesi’ne yeniden başladığını duyurdu.