Hayvancılıkta Çiftçi Sorunları
“`html
Kırıkkale’de Besicilik Krizi: CHP’li Gürer’in Dikkat Çekici Açıklamaları
(ANKARA) – Kırıkkale’de hayvancılık yapan çiftçileri ziyaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, “Yetkililer durumu ‘sorun yok’ olarak değerlendiriyor fakat son iki yılda Türkiye 1 milyon 200 bin hayvan ithal etti. Türkiye’nin kendi kendine yetebilmesi ve et sorununa çözüm bulması mümkün. Bunun için etkin planlama ve üreticilerle diyalog şart” dedi.
Hayvancılıkla İlgili Sıkıntılar Yerinde Görüldü
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, CHP Kırıkkale İl Başkanı Onur Yüksel ve Balışeyh İlçe Başkanı Burhan Altıntop ile birlikte Kırıkkale’nin Beyobası köyünde besicilik yapan Fatih Keskin’i çiftliğinde ziyaret etti. Gürer, Keskin’den hayvancılık sektöründeki problemleri dinleyerek, mağduriyetleri de gözler önüne serdi. Üreticilerin, marketlerdeki et fiyatlarının yüksekliğinden şikayetçi olduğunu belirten Gürer, “Tüketici etin fiyatından yakınıyor, ancak üretici de harcamalarından dolayı kazanç sağlayamıyor” dedi.
Fatih Keskin: ‘Neden Arada Bu Kadar Fark Var?’
Fatih Keskin, “Damızlık hayvanlarımız mevcut. Ama ciddi sorunlarımız var. Televizyonlarda sürekli etin pahalı olduğundan bahsediyorlar. Bizim hayvanlarımız mezbahada kesimi 350 TL’ye oluyor, ancak kasaplarda bu fiyat 650 TL’ye çıkıyor. Bu fark nereden kaynaklanıyor? Biz bu durumu anlamakta zorluk çekiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Hayvancılığın Sürdürülebilirliği Tehdit Altında”
CHP Milletvekili Gürer, besici Keskin’e hayvancılığın maliyetleri ve bakım süreleri hakkında sorular yöneltti. Keskin, “Eğer destek ve uygun şartlar sağlanırsa hayvancılığı sürdürebiliriz, ama mevcut koşullar altında köyde kalmak zor” yanıtını verdi.
Yüksek Girdi Maliyetleri Üreticiyi Zorluyor
Ömer Fethi Gürer, yem fiyatlarının ve diğer girdi maliyetlerindeki artışın köylüleri zor durumda bıraktığını belirtti. “Yem fiyatlarının yüksek olması, sürekli artan ahır ve veteriner masrafları, üreticiyi çaresiz bırakıyor. Üreticilerin iş yükü gün geçtikçe ağırlaşıyor” dedi.
Fatih Keskin bu durumu “Yağmur yağdığı zaman şehirde insanlar ‘ayağım çamur oldu’ diye dertleniyor, ama biz köylüler yağmur yağdığında çamura yatıyoruz, buna alıştık. Şimdi üretmenin zorluğu ve pahalı şartlar bizleri yıpratıyor” şeklinde açıkladı.
Kurumların Destek Eksikliği
Keskin, “Buzağı ölümleriyle ilgili tedavide ciddi zorluklar yaşıyoruz. İlaç fiyatları aşırı yüksek, veteriner hizmetleri yetersiz. Tarım ilçe müdürlüğü bile her köylüye yeterince yardımcı olamıyor” dedi.
İthalata Karşı Yerli Üretim Talebi
CHP’li Gürer, hayvancılık sektöründeki zararlara dair Fatih Keskin’e çeşitli sorular yöneltti. Keskin, “Niye ithal ediyorlar ki? Destek verin, biz yeteri kadar yerli üretim yaparız. Neden Uruguay’dan hayvan getiriliyor?” şeklinde sitem etti.
Besicinin Düşük Gelirleri ve Küçülmeye Gitmesi
Keskin, geçmişte hayvan sayısını arttırmayı başardıkları halde şimdi yeniden küçülmek zorunda kaldıklarını belirtiyor. “Bugün hayvan sayım düşmeye başladı çünkü giderleri karşılayamayacak duruma geldik” dedi.
Yem Destekleri ve Üretimin Sürdürülebilirliği
Keskin, “En az yüzde 50 yem desteğine ihtiyacımız var. Ayrıca mazot, yem ve gübre konularında destek talep ediyoruz” diyerek, girdi maliyetlerinin sürekli artığını vurguladı.
Türkiye’nin Kendi Kendine Yeterli Olabilme Potansiyeli
Gürer, ithalat politikalarının yerli üretimi olumsuz etkilemesine dikkat çekerek, “Hükümet ‘sorun yok’ dese de Türkiye, son 2 yılda 1 milyon 200 bin hayvan ithal etti. Türkiye, yeterli planlama ve yerel üretim destekleri ile kendi kendine yeter hale gelebilir” dedi.
Üreticilere Destek Çağrısı
Gürer, yüksek maliyetler nedeniyle üreticilerin zorlandığını, özellikle süt üreticilerinin daha fazla desteklenmesi gerektiğini ifade etti. “Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği fiyatlar altında süt alınınca üreticiler zor durumda kalıyor” şeklinde ekledi.
Hayvan refahının üretim verimliliğini etkilediğine vurgu yapan Gürer, bu konuda bilimsel ve veteriner destekli çözümlerin önemine dikkat çekti. Yetkililere, hayvan refahı ve üretim verimliliğini artırıcı önlemlerin alınması çağrısında bulundu.
“`